Skip to content

Ansökan till förberedande utbildningar efter grundläggande utbildning 23.5-25.7

Tilläggsansökan till lediga platser i gemensam ansökan till yrkes- och gymnasieutbildning har inletts. Se utbildningar

Antagningsresultaten för gemensam ansökan till högskolorna publiceras senast 30.6. Läs mera

Så här söker du i gemensam ansökan till gymnasieutbildning

Du kan söka i vårens gemensamma ansökan till utbildning som börjar på hösten. 

Läs följande anvisningar i sin helhet så att du vet hur du hittar utbildningar och hur du söker till dem.

1. Hitta utbildningar

Med ordsökning

Skriv i sökfältet till exempel yrke, utbildning, läroanstalt eller bransch och klicka på Sök. Eller lämna sökfältet tomt och klicka direkt på Sök, så får du en lista över alla utbildningar. Avgränsa sökresultatet genom att välja till exempel grundutbildning, utbildningens ort och undervisningsspråk.

Välj den utbildning, som du vill titta närmare på. Du får information om allt du bör veta när du söker till utbildningen. Kontrollera till exempel antagningsgrunderna och inträdesprov.

Med sökfunktionen Bekanta dig med utbildningarna

Klicka på länken Bekanta dig med utbildningarna på startsidan eller på sökresultatsidan. Välj utbildningar enligt ämne. Avgränsa sökresultatet vid behov.

Med den handledande sökfunktionen

Välj på startsidan under rubriken Vart ska jag söka den länk som motsvarar din situation.Välj till exempel din grundutbildning och gå vidare och välj de alternativ som passar dig. Med den handledande sökfunktionen är det lättare för dig att hitta lämpliga utbildningar.

2. Använd minneslistan och jämför alternativ

Samla spännande utbildningar till minneslistan och bekanta dig närmare med dem.

 • Du kan börja med att samla alla utbildningar som verkar intressanta och senare ta bort sådana som efter närmare eftertanke inte är så lämpliga för dig.
 • Från minneslistan kan du återgå till att läsa beskrivningar av utbildningarna.
 • Utbildningarna försvinner från minneslistan då du stänger listan, Studieinfo eller webbläsaren.
 • Tips: Du kan printa ut minneslistan.

3. Sök till utbildning = fyll i ansökningsblanketten

 • Du kan överföra högst 5 utbildningar från minneslistan till ansökningsblanketten. Välj de utbildningar som du vill söka till och klicka på knappen Fyll i ansökningsblanketten. Utbildningarna syns i ansökningsblanketten under punkten Ansökningsönskemål.
 • Du kan också lägga till en utbildning i ansökningsblanketten via fliken  Beskrivning av utbildningen. Klicka på knappen Sök till utbildning.
 • Du kan fylla i ansökningsblanketten utan att logga in i MinStudieinfo-tjänst. I MinStudieinfo-tjänst kan du följa med din ansökan, men tjänsten kräver inloggning med nätbankskoder eller elektroniskt ID-kort.
 • Fyll i ansökningsblanketten steg för steg. De uppgifter som har utmärkts med en stjärna (*) är obligatoriska.
 • Medan du fyller i blanketten kan du lägga till ytterligare utbildningar. Klicka på länken “Sök flera utbildningar” överst på blanketten.
 • Du kan fylla i ansökningsblanketten för gemensam ansökan endast en gång. Kom därför ihåg att välja alla utbildningar du är intresserad av.
 • Sätt utbildningarna i den ordning du önskar, så att ditt första önskemål finns överst på blanketten. Du kan antas endast till det högsta önskemålet, som dina poäng räcker till. Dina lägre önskemål annulleras.

Fyll också i gymnasiets ämnesvalskort!

 • Om du söker till gymnasium bör du också fylla i gymnasiets eget ämnesvalskort. Du hittar mera info om kortet i beskrivningen av utbildningen i Studieinfo eller på gymnasiets egna webbsidor. Sista datum för inlämnande av ämnesvalskorten varierar enligt gymnasium. Med hjälp av ämnesvalskortens uppgifter utreder gymnasiet de sökandes studieönskemål, samtidigt som uppgifterna utgör grund för grundande av olika grupper. Det är möjligt att ändra studieplanerna i gymnasiet.

4. Kan jag ännu efter att jag sparat min ansökan ändra eller lägga till ansökningsönskemål?

 • Efter att du har skickat din ansökan får du till den e-postadress som du har angett i din ansökan en bekräftelse över att ansökan har skickats. Meddelandet innehåller dessutom en e-postlänk med vilken du under ansökningstiden kan lägga till och ta bort ansökningsönskemål eller ändra ordningen för ansökningsönskemålen. Några andra ändringar kan du inte göra via länken.
 • Om du har nätbankskoder, mobilcertifikat eller ett elektroniskt ID-kort, kan du alternativt logga in i Studieinfo.fi och under ansökningstiden göra ändringarna i ansökningsönskemålen via tjänsten Min Studieinfo. I tjänsten kan du förutom att ändra dina ansökningsönskemål också bearbeta svar på eventuella tilläggsfrågor i anknytning till ansökningsönskemålen, uppdatera dina kontaktuppgifter, se ditt antagningsresultat och ta emot studieplatsen. Läs mera om Min Studieinfo-tjänsten.
 • Du kan inte ändra dina ansökningsönskemål efter att ansökningstiden har gått ut.

5. Ta emot studieplatsen

 • Du får av läroanstalten ett brev med ditt antagningsresultat och information om hur du ska ta emot studieplatsen och anmäla dig till utbildningen.
 • Ta emot studieplatsen enligt läroanstaltens anvisningar.
 • Anmäl dig hos läroanstalten.

6. Om du inte fick studieplats?

 • Om du inte blev vald till utbildningen får du ett efterhandledningsbrev med ditt poängantal och eventuell placering på reservplats.
 • Under sommaren ordnar många läroanstalter egna tilläggsansökningar till lediga studieplatser, vilka kan fyllas ända fram till terminens början. Läs mera: Utan studieplats? Så här söker du till lediga platser.
 • I efterhandlledningsbrevet finns också anvisningar om hur du ska gå till väga om du vill besvära dig om antagningsbeslutet. För att kunna besvära dig, bör du av läroanstalten begära ett skriftligt beslut om antagningen och bifoga det till ditt besvär. Skicka ditt besvär till regionförvaltningsverket senast 14 dagar efter det att du fått läroanstaltens beslut.

Har du frågor om ansökan?

Om du har frågor om ansökan – om gemensam ansökan eller hur du ska fylla i ansökningsblanketten – kan du skicka dina frågor till rådgivningstjänsten vid Utbildningsstyrelsen, info@studieinfo.fi, eller ringa till telefontjänsten:

 • Telefon: 029 533 1010
 • Öppen tisdag till torsdag 9.30–13
 • Under den sista ansökningsdagen 9.30–15
 • Samtalsavgift enligt lokalnätsavgift/mobiltelefonavgift