Skip to content

Alla utbildningar i gemensam ansökan till högskolor samt de flesta utbildningar i högskolornas separata ansökningar hittar du nu i nya Studieinfo.

Klicka här och läs mera om vilka högskoleutbildningar som finns i nya Studieinfo och vilka du fortafarande hittar i gamla Studieinfo.

Till utbildningar efter den grundläggande utbildningen söker man nästa vår i den nya gemensamma ansökan. Ansökningstiden är 22.2-22.3.2022.
Ansökan ordnas i nya Studieinfo. Läs mer om den nya gemensamma ansökan och antagningskriterierna.

Ansökan till finsk- och engelskspråkig yrkeslärarutbildning 4–20.1.2022. Bekanta dig med ansökningsanvisningarna och utbildningsutbudet.

 

Konst, musik, hantverk, formgivning

Katso kaikki teemaan liittyvät artikkelit

Teresa studerar på dokumentärfilmslinjen

Elokuva-alan opiskelija tietokoneen ääressä

 

Jag har alltid varit intresserad av film och länge funderat på att kombinera film med mitt intresse för miljön. Istället för att utbilda mig inom media utbildade jag mig inom vården och har under flera år arbetat inom vårdbranschen.

När jag ville återuppliva mitt intresse för filmbranschen så var jag på jakt efter en intensiv och praktiskt inriktad utbildning inom film- och tv branschen och det kunde dokumentärfilmslinjen vid Folkhögskolan Axxell erbjuda. Linjen har ett gott rykte, vänner som gått kursen och kände lärarna berättade att det var en bra utbildning med engagerade lärare.

Jag valde att studera på Folkhögskolan Axxell eftersom jag gärna ville lära mig att arbeta med film men ville inte i det här skedet gå en fyraårig yrkesutbildning. Dokumentärfilmslinjens ettåriga utbildningsprogram passade mig därför ypperligt.

Under mina studier på dokumentärfilmslinjen har jag har fått arbeta med praktiska dokumentärfilmsprojekt. Jag har lärt mig att regissera men också att hantera tekniken som kameror och klipp. Studierna är intensiva och jag har lärt mig massor. Om man är intresserad så är det bara upp till sig själv hur mycket man vill ta emot. Man får personlig handledning under de praktiska projekten och uppmuntras att arbeta självständigt.  Den ärliga feedback som jag fått från lärarna har hjälpt mig att utvecklas och har lärt mig att lita på mina egna beslut.

Det bästa med studierna är att undervisningen känns personlig och att varje elev räknas. Jag upplever att det är något som är mycket ovanligt i dagens värld. Jag har också haft möjlighet att vara aktiv som elevrepresentant i skolans miljögrupp där jag har kunnat påverka skolans miljöarbete.

Just nu håller jag på med mitt slutarbete på dokumentärfilmslinjen men efter det har jag ett annat dokumentärfilmsprojekt på gång som jag hoppas att jag skall ha möjlighet att genomföra. Jag är fullt medveten om att dokumentärfilmsbranschen är hård men mina studier på dokumentärfilmslinjen har gett mig förutom kunskap också en större tillit till mig själv. Eventuellt söker jag mig vidare till yrkesstudier inom branschen. Jag kan också tänka mig att studera vidare utomlands.