Skip to content

Alla utbildningar i gemensam ansökan till högskolor samt de flesta utbildningar i högskolornas separata ansökningar hittar du nu i nya Studieinfo.

Klicka här och läs mera om vilka högskoleutbildningar som finns i nya Studieinfo och vilka du fortafarande hittar i gamla Studieinfo.

Till utbildningar efter den grundläggande utbildningen söker man nästa vår i den nya gemensamma ansökan. Ansökningstiden är 22.2-22.3.2022.
Ansökan ordnas i nya Studieinfo. Läs mer om den nya gemensamma ansökan och antagningskriterierna.

Ansökan till finsk- och engelskspråkig yrkeslärarutbildning 4–20.1.2022. Bekanta dig med ansökningsanvisningarna och utbildningsutbudet.

 

Vård- och välmåendetjänster, medicin

Katso kaikki teemaan liittyvät artikkelit

Sjukskötare: En närståendes sjukdom väckte intresset för branschen

""

Veera  studerar till sjukskötare i Nyslott, där hon hösten 2013 inledde sina studier. Hon tycker att det nyttigaste hon lärt sig i studierna är hur viktigt det är med hälsosamma levnadsvanor när det gäller att förebygga sjukdomar och förbättra livskvaliteten.  

Veera Kamaja kommer ursprungligen från Heinola, men har nu bott tre år i Nyslott. Det är en liten ort med förvånansvärt många unga studerande med tanke på invånarantalet. Å andra sidan har staden både en yrkeshögskola och ett universitet.

Veera studerar vårdarbete och blir färdig sjukskötare till julen 2016. Som barn hade hon inte ännu planer på att bli sjukskötare, medan hjälpsamhet, människonärhet och ansvarsfullhet alltid har intresserat henne.

– Mitt verkliga intresse för branschen vaknade våren 2013, då en närstående insjuknade svårt och fick ligga på sjukhus under en längre tid. Jag beundrade sjukskötarna, deras närhet och styrka, hur de behandlade de egna och hur de höll hoppet uppe. Då beslöt jag mig för att i framtiden också själv ville ha ett så här viktigt jobb, även om det låter litet som en kliché.

Eftersom Veera redan bodde i Nyslott, var det lätt för henne att välja studieplats.

– Jag tycker om Nyslott – jag skulle inte vilja flytta till en större stad. Ett litet campus var också lockande och kändes mera hemtrevligt som studiemiljö. En sådan där en studerande inte försvinner i massan.

De studerande försöker vara aktiva, och det finns också många aktiviteter om man bara vet var man hittar dem. Det är synd att många studerande åker till sina egna hemorter över sommaren och då går miste om den fantastiska operafestperioden i Nyslott.

Inträdesproven var spännande

Inträdesproven kändes speciellt spännande, eftersom det inte egentligen gick att förbereda sig för dem.

– I inträdesproven testade man gestaltning, minnet, uppfinningsrikedomen, matematiska färdigheter och språkliga kunskaper.

Det kändes som om antalet uppgifter var oändliga och koncentrationsförmågan provades även om uppgifterna inte var svåra. Bara i Nyslott kan övningarna distraheras av en operasångare som gör sina sångövningar i övre våningen. Jag var inte den enda som fnissade till.

Det intressantaste med studierna är att man ständigt får utmana sig själv och de etiska och moraliska frågorna som hör till branschen. Inte alla lämpar sig för det här yrket. Jag spände mig för att delta i den första övningen; kan jag hjälpa en åldring i duschen? Hur reagerar jag på olika sekret, äcklas jag? Att hitta sin egen yrkesmässighet var en fantastisk upplevelse.

– Jag rekommenderar sjukskötarutbildningen för människor som är intresserade av hälsa och välmående och som verkligen känner för branschen.

Man måste vara bestämd, flitig och ambitiös, men också alltid komma ihåg vad som är viktigast: att kunna möta människan, vara närvarande, lyssna och värdesätta varje människa sådan hon är.

Inom hälsovårdsbranschen kommer det alltid att finnas jobb, även om det ofta skärs ned i budgeter och effektivisering efterlyses. Vänj dig vid att leva i ständig förändring, där till exempel teknologin spelar en allt större roll inom vårdarbetet. Utbildningen måste hänga med i utvecklingen och reagera snabbt på förändringar.

Det finns jobb inom hälsovården

– I framtiden skulle jag vara intresserad av att jobba en tid utomlands, till exempel inom något biståndsprojekt. Jag vill vidga min världsbild. I hemlandet vill jag för närvarande specialisera mig på rus- och mentalvårdsarbete som bygger på en helhetsbaserad vård.

I fortsättningen önskar jag studera till psykoterapeut, inspirerad av min tidigare handledare som var terapeut. Vi förde otroligt intressanta diskussioner. Också akutsjukvård intresserar henne, och Veera tror att det skulle passa hennes temperament.

– Det nyttigaste jag lärt mig är att främja hälsosamma levnadsvanor för att förebygga sjukdomar och förbättra livskvaliteten. Det kanske låter självklart, men utbildningen har gett ett annat perspektiv på temat.

Veeras egna levnadsvanor har förändrats, och hon förstår nu att det lönar sig att följa anvisningar och råd. Tidigare hörde hon nog att det beordrades hur viktigt det är att inte använda för mycket salt eftersom det höjer blodtrycket, men nu förstår hon också vad ett höjt blodtryck kan förorsaka och då är det lätt att minska på saltet.

Information om branschen

Social-, hälso- och idrottsområdet vid yrkeshögskolor

Bildberättelse: Sjukskötare: Up inom vårdarbete är mångsidigt 

Intervju med en barnmorskestuderande: En finskspråkig studieplats är min största prestation som utlänning

Andra studerandeberättelser inom social- och hälsovårdsbranschen

Sök information om yrken och yrkesområden i Jobbmarknadstjänsten.

Utbildning

YH-examina inom social- och hälsovårdsbranschen

Högre YH-examina inom social- och hälsovårdsbranschen

Länkarna öppnar en sida med sökresultat, där du kan ytterligare avgränsa resultatet till exempel enligt ort.