Skip to content

Gemensam ansökan till yrkesutbildning och gymnasieutbildning startar 18.2 kl. 8.00 och slutar 10.3 kl. 15. Se utbildningar som ingår i ansökan

Telefontjänsten är öppen under ansökningstiden mån-fre kl. 9.30-13. Frågor kan också skickas per e-post: info@studieinfo.fi  

 

 

Ansökan till engelskspråkiga yrkesutbildningar görs via läroanstalternas egna ansökningar. Ansökningstiderna varierar enligt läroanstalt och utbildning. Se utbildningarna

Turism-, restaurang- och rengöringsservice

Katso kaikki teemaan liittyvät artikkelit

Servitören har garanterad sysselsättning

När Antero Semi efter gymnasiet funderade på fortsatta studier önskade han av sitt framtida yrke både social samvaro, praktisk inriktning och säker sysselsättning. Så han sökte till grundexamensstudier inom hotell-, restaurang- och cateringbranschen. I sitt arbete på restaurang vill han få varje kund att le då den går.

Studeranden går upp och nedför trapporna med tomma brickor i händerna. Ibland släpper taget om brickan. Som följande placeras ett vattenglas på brickan. Läraren observerar prestationerna och ger tips. Detta är första dagen av studierna till yrkesexamen för servitör.

poseeraus_kyltin_edessa3– Det är mycket viktigt att man lär sig rätt arbetsställning genast så att kroppen klarar av det fysiskt mycket tunga arbetet berättar Antero Semi, som studerar i Restaurangskolan Perho till yrkesexamen inom hotell-, restaurang- och cateringbranschen.

Man blir dock inte en bra servitör bara genom att gå upp och ned mellan våningar utan studierna innehåller mycket olika slag av yrkesinriktad utbildning: vinkännedom, alkohollagstiftning, serveringspraktik, kökskurser, mattillredningstekniker, matteman samt etikettkännedom.

– Vi läser också olika språk eftersom allt flera kunder kommer utomlandsifrån. Nu räcker nödvändigtvis inte längre vänlighet och engelska som god kundservice. Man gör ett oförglömligt intryck på  kunden om man kan ge service på kundens eget språk, berättar 21-åriga Antero.

Skaffa kunskap om det du är intresserad av

Även om kockens arbete oftare än servitörens arbete är synligt i television och tidningar, ville Antero uttryckligen söka sig till människor och inte till det heta köket.

– Jag vill arbeta med människor. Hälften av ett lyckat restaurangbesök är matens förtjänst, den andra hälften servicens, vilket innebär att servitörens arbete är ytterst viktigt. Andra orsaker till att söka sig till branschen är en oändlig möjlighet till inlärning, praktisk inriktning och en säker arbetsplats, räknar Antero upp.

I servitörens yrke fascineras Antero av att det alltid finns någonting nytt att lära sig. Sin egen kunskap kan man öka mycket ifråga om det man är intresserad av och med det skilja sig från mängden. Att skilja sig från andra arbetssökande är annars också lätt för Antero tack vare hans kunnande och examen.

– Det är lätt att få arbete när jag berättar om min arbetserfarenhet och om att jag studerar till en examen i branschen. Jag har sedan skoltiden velat jobba på så många olika ställen som möjligt för att få en bred erfarenhet. Efter att jag utexaminerar mig tror jag att jag kommer att vara mest intresserad av à la carte-servitör- eller bartenderarbetet.

Servitörens viktigaste uppgift är att få restaurangupplevelsen att lyckas så att kunden går iväg nöjd och återvänder.

– Det mest belönande är om kunden har kommit till restaurangen på lite dåligt humör, men efter att ha ätit går iväg tacksam och med ett leende på läpparna.

Lång väg till en egen restaurang

 

kabinetin_tilausta_tarkistamassa

Finländarnas användning av pengar på restauranger har ökat dramatiskt under de senaste årtiondena, vilket har ökat uppskattningen av branschen och antalet restauranger.

– Jag tror att det till Finland i framtiden kommer att komma flera europeiska bistron med varm atmosfär där man kan äta smakligt. Alla vill inte uppleva prisvärd fine dining. Även om den finska lagstiftningen och beskattningen å sin sida begränsar saker och ting.

Antero har en fjärran framtida dröm om att grunda en egen restaurang, men det är ännu en mycket lång väg till dess.

– Jag skall söka till fortsättningsstudier till förman. Kanske jag om 10–20 år leder min egen restaurang, funderar Antero.

Text: Kirsi Pitkäranta Viestintätoimisto Deski Oy

Bilder: Maarik Leppä