Skip to content

Gemensam ansökan till yrkesutbildning och gymnasieutbildning startar 18.2 kl. 8.00 och slutar 10.3 kl. 15. Se utbildningar som ingår i ansökan

Telefontjänsten är öppen under ansökningstiden mån-fre kl. 9.30-13. Frågor kan också skickas per e-post: info@studieinfo.fi  

 

 

Ansökan till engelskspråkiga yrkesutbildningar görs via läroanstalternas egna ansökningar. Ansökningstiderna varierar enligt läroanstalt och utbildning. Se utbildningarna

Turism-, restaurang- och rengöringsservice

Katso kaikki teemaan liittyvät artikkelit

Resandet är en livsstil och ett yrke

Turismbranschen har förändrats dramatiskt sedan den dag då Pia-Noora Hemminki för första gången över 13 år sedan steg över tröskeln till sitt nuvarande arbete. Ett långt arbetsförhållande hos samma arbetsgivare har möjliggjort inlärning, utveckling och en stigande karriärbana för åbobon som älskar att resa – samt förstås en parkettplats i turismbranschen.

seisoo_puolilahikuva_taustalla_logoNär Pia-Noora Hemminki inledde sina studier turismstudier i Åbo handelsläroverk och senare också avlade specialyrkesexamen för förmän gjorde man hotellreserveringar med fax och man hade inte överhuvudtaget hört om ett reserveringssystem via internet.

– När jag började mitt arbete som deltidsarbetare på resebyrån år 1999 köpte alla tur-returresor till London. Nuförtiden reser man allt längre bort och till alltmer speciella resmål. Människor är öppna och har en vilja att pröva på olika aktiviteter. Numera planerar vi mera utmanande och större helheter för våra kunder, berättar Pia-Noora Hemminki.

Många lågprisflygbolag har kommit till branschen och reglerna har förändrats i betydande grad. En bransch som ständigt förändras kan man inte kontrollera helt men man måste kunna ta reda på saker och ting. Man måste känna till jordens proportioner och avstånd mycket väl.

– Arbetet är mångsidigt och har med människor att göra. Ibland får vi lov att fundera på hur och med vilka färdmedel man kan ta sig till någon liten ö vilket är spännande. Ibland vill människor ta sig till mycket underliga ställen, ler Pia-Noora.

Arbete är alltid en bra orsak att åka på resa

Allt oftare vill kunderna höra rekommendationer och tips om olika resmål. Det är mycket viktigt att de som planerar resorna sinsemellan kan dela med sig av sina erfarenheter och med sina kunder. Pia-Noora som älskar att resa packar sin väska eller ryggsäck minst fem gånger per år.

– Nuförtiden är också yrket en orsak till att jag reser. Det kan hända att jag då jag väljer resmålet tänker efter vad som kunde vara mest givande också med tanke på arbetet. Det kanske betyder att jag inte reser till samma plats en fjärde gång utan bekantar mig med ett nytt resmål.

Varje gång kan resan vara olika: flickornas shoppingresa till New York, en trekkingresa tillsammans med sambon eller en veckoslutssemester i en stad.

– Det är svårt för mig att namnge min egen favoritdestination men fascinerande är bland andra Nya Zeeland, Fidziöarna, Portugal och Lissabon. I april besökte jag för första gången Kroatien på en seglingsresa. Även om jag har sett mycket blev jag ständigt förvånad över landets skönhet och äkthet.

Även om själva resandet inte längre innebär ett likadant nyhetens behag som tidigare tror hon inte att hon nånsin blir trött på att utforska nya platser.

– Ibland har jag övervägt att hålla en flera månader lång paus i resandet så att jag igen skulle vara full av entusiasm, men jag kan inte. Då jag lyssnar på andras reseskildringar undrar jag med vad allt jag ännu kunde hinna i livet!rautatieasema_takana_tyopiste_hymy

Mognad till förmansansvar

Nu studerar Pia-Noora företagsekonomi samt marknadsföring vid sidan av arbetet och utexamineras som tradenom. Det är viktigt för Pia-Noora att hon har fått växa i takt med företaget. Med åren har deltidsarbetet som reserådgivare förändrats till förmansansvar för två olika resebyråer.

– I takt med att mitt kunnande har ökat har jag fått mera utmanande uppgifter. Till exempel har jag fått till uppgift att planera marknadsföring och nya produkter. Som förman motiverar och stöder jag nu mina underordnades utveckling. Jag tar även hand om kunder ibland. Tron på människor, en rättfram atmosfär, arbetets flexibilitet, meningsfullhet och utmaning samt utvecklingsmöjligheterna är viktiga saker för mig som jag hoppas att också förmedlas i kundservicen.

Turistbranschen lämpar sig för dig om du har…

 • en viss slags energi och är utåtriktad.
 • en oändlig vilja att utforska världen.
 • ett äkta intresse för kundservice.
 • mod att åta dig försäljningsarbete.
 • en vilja att dela dina erfarenheter med andra.
 • en förmåga att uppskatta alla olika slags resor.

Pia-Nooras tips för en lyckad resa:

 • kom ihåg reseförsäkringen, ta inget värdefullt resgods med.
 • ha ett positivt och öppet sinne.
 • en väl planerad resa är till hälften gjord.
 • bry dig inte ifall resan inte går enligt planerna: sådana tillfällen blir ofta de bästa minnena.
 • njut av varje stund!

Text: Kirsi Pitkäranta Viestintätoimisto Deski Oy

Bilder: Maarik Leppä