Skip to content

Alla utbildningar i gemensam ansökan till högskolor samt de flesta utbildningar i högskolornas separata ansökningar hittar du nu i nya Studieinfo.

Klicka här och läs mera om vilka högskoleutbildningar som finns i nya Studieinfo och vilka du fortafarande hittar i gamla Studieinfo.

Det kan uppkomma störningar idag den 17.8. i bläddrandet av gamla Studieinfos utbildningsutbud. Vi beklagar detta.

Vård- och välmåendetjänster, medicin

Katso kaikki teemaan liittyvät artikkelit

Naprapaten sköter smärtor som inte beror på anatomiska fel

Man styr stegen till naprapatens mottagning vanligen när man lider av smärtor i rygg eller nacke. Naprapaten undersöker orsaken, ger vård och rehabiliterar. Naprapatin baserar sig på medicin men är inte fysioterapi i ordets rätta bemärkelse.

Yrkesbenämningen på Jaakko Vihriäläs visitkort är naprapat och adressen är en fysikalisk vårdinrättning. När kunden kommer till mottagningen kartlägger Jaakko orsaken till besöket genom att intervjua personen och genom att göra en första undersökning. Med hjälp av dessa åtgärder väljer han vårdmetoden.

– Till exempel sköter man smärtan hos en ryggpatient först med manuell terapi för hand så att orsaken till smärtan, t.ex. musklernas bristfälliga funktionsförmåga, kan skötas med hjälp av övningar utan smärta. Ibland går jag tillsammans med kunden till gymet och ibland gör jag pappersjobb, beskriver 36-årige Jaakko Vihriälä sina mångsidiga arbetsdagar.

En gammal bransch, men ny i Finland

Naprapaatti nostaa potilaan jalkaa nosturilla. Kuva: Tomi KarmaluotoNaprapati är en fysiatrisk vårdmetod med vilken man undersöker, sköter och förebygger sjukdomar i stöd- och rörelseorganen samt funktionsstörningar i dem. Det är frågan om en lära som baserar sig på skolmedicin och inte folkmedicin. Inom naprapatin specialiserar man sig på vård som ges för hand d.v.s. manipulation och andra motsvarande vårdmetoder. Man kommer vanligen till mottagningen när smärtan finns i ryggen eller nacken.

– Naprapatin fokuserar i högre grad än fysioterapin på att undersöka och sköta sjukdomar i stöd- och rörelseorganen. I utbildningen låg tyngdpunkten huvudsakligen på förebyggandet av skador och på rehabilitering. I vår fysikaliska vårdinrättning har vi en klar indelning: fysioterapeuten sköter den aktiva terapin och naprapaten den passiva terapin d.v.s. till exempel mobiliseringen av lederna vilket förbättrar rörligheten och minskar på symptomen.

Även om naprapatin utvecklades redan i början av 1900-talet är utbildningsprogrammet relativt nytt i Finland. Jaakko tror att det är en orsak till att man ännu inte känner branschen ordentligt.
– Å andra sidan påminner själva ordet naprapati om ett udda begrepp som t.ex. kunde beskriva ett sälfångstfartyg. Om det stora och okända, skrattar Jaakko som är hemma från Oulais.

I skolan lär man sig också vad teorin innebär i praktiken

Yrkeshögskolan som ligger i Kotka är det enda stället i Finland som utexaminerar naprapater. Därtill kan man studera till naprapat i Sverige och USA. Studierna är en kombination av praktik och teori.

– Vi lär oss olika tekniker för stretching och i slutskedet manipulerade vi nackkotorna. Bäst minns jag obduktionerna vid vilka vi under ledning av en ortoped undersökte stöd- och rörelseorgan och testade bland annat knäet före och efter att korsbandet hade kapats. I verkligheten är strukturerna mycket annorlunda jämfört med hur de är i anatomiböckerna, berättar Jaakko.

Ibland kan det vara utmanande att hitta rätt arbetsdiagnos.

– Till exempel hittas orsaken till ospecifika ryggsmärtor med under en procents säkerhet, men trots det borde man kunna sköta orsaken till symptomen. Det behövs förmåga att kritiskt kunna bedöma ifall arbetsdiagnosen är rätt och ifall symptomen minskar med tiden och med hjälp av vila eller med manipulation och kinesiotejpning.

Naprapaatti venyttää potilaan jalkaa. Kuva: Tomi KarmaluotoTålamod och social förmåga

Naprapatens tidvis tunga arbete lämpar sig enligt Jaakko för personer med god mental och fysisk kondition.

– Man måste kunna hantera människor och vara genuint intresserad av sitt arbete. Det är fantastiskt när man kan hjälpa andra och jag till och med får betalt för det.

I sitt arbete ser Jaakko dagligen sådant ifråga om vilket finländarna kunde bättra sina vanor.

– Man borde fästa mera uppmärksamhet vid kvaliteten på födan. Om smärtan är akut förstår jag inte varför man måste testa det och irritera kroppen hela tiden. Om symptomen inte minskar med de valda metoderna på ett par veckor borde personen besöka en naprapat.

Text: Kirsi Pitkäranta, Viestintätoimisto Deski

Bilder: Tomi Karmaluoto