Skip to content

Livet traskar inte in genom dörren till studentbostaden

""

Emma Mäkelä, 25, som studerar juridik vill påminna om att det är sannolikt att man kommer att arbeta tillsammans med studiekompisarna i framtiden. En del av dem kan till och med vara blivande förmän. Att skapa nätverk redan under studietiden är förnuftigt.

Genom ämnesföreningsverksamheten kan man på ett trevligt sätt bekanta sig med sina studiekompisar och blivande kolleger. Då man går med i verksamheten ska kanske inte nätverkandet med tanke på karriären vara det viktigaste, men man ska heller inte underskatta dess betydelse.

– Det lönar sig att delta i ämnesföreningsverksamheten samt i företagsbesöken som ingår i studierna eftersom man på dem samtidigt skapar kontakter inför framtiden, konstaterar Emma Mäkelä som studerar vid Lapplands universitet.

– Då man efter utexamineringen letar efter jobb kan de bekantskaper man fått under sin fritid vara till nytta. Ett brett socialt nätverk är troligen lättare att skaffa redan under studietiden än först i arbetslivet då vardagen kan vara mera familjecentrerad med sina många förpliktelser, fortsätter Emma.

Var dig själv

Emma hjälper gärna sina bekanta och har också själv fått hjälp av dem. Enligt Emma måste man vara öppen och ärlig och framförallt sig själv. Rådet ”bränn inte broar bakom dig” stämmer väl trots att det är en kliché.

– Jag tycker att man inte behöver uttrycka sitt behov av hjälp via omvägar eller med att be om ursäkt utan man kan vara vänlig och rakt på sak. De personer hjälper man gärna som också hjälper andra.

Emma är mycket fördomsfri vilket ofta hjälper även om det ibland väcker lite förundran. Till exempel då Emma var i Australien som utbytesstuderande stannade hon kvar för att resa och leta efter arbete efter att studierna var över.

– Av en slump fick jag praktikplats i en lokal filmproduktion då jag behövde tilläggsinkomster. Jag ringde rektorn för finska skolan i Sydney och frågade efter jobb. Jag fick kontaktuppgifterna till en familj och blev anställd som barnvakt i familjen. Jag har fortfarande kontakt med denna trevliga familj.

När Emmas äventyr i Australien var över var det dags att återvända hem. En av vännerna föreslog sitt förra deltidsarbete för henne, en annan erbjöd sig att hyra ut sin bostad till henne.

– När sommaren i Helsingfors var över måste jag igen leta efter arbete på min studieort. Min rumskamrat arbetade i en dagligvaruaffär dit hon också rekommenderade mig.

Vännerna fick mig att ändra mitt beslut

Efter att ha avslutat gymnasiet var Emmas förstahandsönskemål att få en studieplats i Åbo, men så blev det inte. Emma flyttade lite motvilligt till Rovaniemi för att först studera samhällsvetenskaper.

– Jag beslöt mig för att fytta till Rovaniemi för ett år. Men jag fick många nya vänner och trivdes mycket bra och ville inte längre söka till någon annan skola på annan ort. Jag stannade på polcirkeln för att studera juridik, berättar Emma, som är hemma från Torneå.

En avslappnad attityd och fördomsfrihet har hjälpt Emma att skapa ett heltäckande nätverk omkring sig.

– Jag kände ingen från Rovaniemi då jag flyttade dit. Jag gick med i ämnesföreningsverksamheten genast och var aktiv också i ordnandet av händelser mellan fakulteterna. På så sätt blev jag bekant med nya människor och fick vänner. Jag började trivas då jag ändrade min attityd och beslöt mig för att trivas, berättar Emma.

– Jag påminner mig själv om att det inte lönar sig att gå ut i världen och be om ursäkt för sig, utan att man ska göra det man vill.