Skip to content

Alla utbildningar i gemensam ansökan till högskolor samt de flesta utbildningar i högskolornas separata ansökningar hittar du nu i nya Studieinfo.

Klicka här och läs mera om vilka högskoleutbildningar som finns i nya Studieinfo och vilka du fortafarande hittar i gamla Studieinfo.

Till utbildningar efter den grundläggande utbildningen söker man nästa vår i den nya gemensamma ansökan. Ansökningstiden är 22.2-22.3.2022.
Ansökan ordnas i nya Studieinfo. Läs mer om den nya gemensamma ansökan och antagningskriterierna.

Ansökan till finsk- och engelskspråkig yrkeslärarutbildning 4–20.1.2022. Bekanta dig med ansökningsanvisningarna och utbildningsutbudet.

 

Karriärbyte till ekoträdgårdsmästare

Suvi Lehtonen arbetade i hotell- och restaurangbranschen samt som flygvärdinna i 25 år. Nu som 45-åring har hon börjat som företagande ekoträdgårdsmästare och har inte ångrat en enda sekund av sin radikala livsomvändning.

luomutarha_laajakuva_tyonteossaSuvi Lehtonen lät karriärbytet mogna i tankarna under en längre tid. Arbetet som restaurangförman slutade inte då arbetstiden var slut utan arbetsärendena fortsatte att snurra i tankarna och det fanns ofta uppgifter att göra också på kvällarna.

– Efter att vi fått det länge efterlängtade barnet förändrades mina värderingar. Även om jag arbetade förkortad arbetstid ville jag ändå ge min son mera tid och delta i hans vardag helt och fullt, berättar Suvi Lehtonen.

En gång då Suvi surfade på nätet för att titta på kursutbud stötte hon på grundexamen i trädgårdsekonomi i Keuda vuxeninstitut. Där är tyngdpunkten på ekologisk och biodynamisk odling. Nu är hon bland de första som utexaminerar sig som ekoträdgårdsmästare.

– Jag har alltid haft trädgårdsskötsel som hobby och alltid varit enormt intresserad av det. Jag visste att ekoodling skulle vara min grej. Jag har aldrig varit överförsiktig ifråga om stora beslut då när jag verkligen vill ha någonting. Min arbetsgivare förhöll sig mycket välvilligt till saken och i början fick jag studieledigt.

Åldern mera till fördel än nackdel

mehilaispesa_tarkastelee_mehilaisiaNär studierna började var Suvi full av iver. Eftersom det bland studiekamraterna fanns både unga och personer som redan sett världen lite och var på väg att byta karriär blev de en mycket bra och tät kombo, där alla fick hjälp och råd av varandra.

– Studietekniken hade förändrats ganska mycket sedan min egen skoltid men å andra sidan hade jag fördelar av en lång egen erfarenhet och den inre känsla av företagande jag utvecklade i restaurangbranschen.

Suvi visste att hon ville bli företagare i det skedet då företagarstudierna började i skolan. Att göra lönsamhetsberäkningar var bekant från tidigare arbeten och annat pappersarbete kändes lätt så Suvi kunde koncentrera sig på att slipa sin företagsidé.

– Saker och ting ordnade sig bra och jag fick en gård där jag nu har börjat odla ekologisk jordärtskocka och vitlök. Därtill har jag en biodling.

Hur vågar du?

Många har undrat över Suvis mod att göra en total livsomvändning. Släktingarnas och vännernas första kommentar var ”vad ska du bli för en gröngöling!”. Många har senare varit tvungna att äta upp både sina ord och de grönsaker Suvi har odlat och erkänna att hon valt en bransch med framtidsutsikter.

– I början var jag lite förskräckt över den ekonomiska sidan då jag kastade mig in i livet som studerande eftersom jag var van vid en viss grundläggande trygghet och nu var vi plötsligt tre. Men det lönar sig att fundera på vad som känns skrämmande i en förändring. Om det är pengarna så kan jag föräkra att man lätt klarar sig med mindre. Och om man varit i arbetslivet över åtta år är stöden lite bättre.

Avgörandet har gett Suvi mycket mera än vad hon har varit tvungen att avstå ifrån.

suvi_tarhan_keskella_katsoo_kameraan– Vår 4,5-åriga son är ofta med oss i trädgården och är väldigt ivrig ifråga om naturen, växterna och skötseln av dem.

Suvi är intresserad av förutom ekologisk odling också bland annat trädgårdsterapi och naturenlig skönhetsbehandling för vilket hon redan har planer i huvudbyggnaden. Hon älskar att planera och utveckla vilket gör att det också känns meningsfullt att driva ett eget företag.

– Att börja den ekologiska odlingen kan i början kännas byråkratiskt och jobbigt. Men det lönar sig inte att vara rädd för det! Ifråga om ekologisk odling är vi mycket efter jämfört med våra grannländer. Jag tror att efterfrågan på ekologiskt odlat alldeles säkert växer och i framtiden kommer vi att prata om de produkter som inte är ekologiskt odlade istället för att prata om de produkter som är det, konstaterar Suvi.

Text: Kirsi Pitkäranta, Viestintätoimisto Deski

Bilder: Maarik Leppä