Skip to content

Alla utbildningar i gemensam ansökan till högskolor samt de flesta utbildningar i högskolornas separata ansökningar hittar du nu i nya Studieinfo.

Klicka här och läs mera om vilka högskoleutbildningar som finns i nya Studieinfo och vilka du fortafarande hittar i gamla Studieinfo.

Till utbildningar efter den grundläggande utbildningen söker man i den nya gemensamma ansökan. Ansökningstiden är 22.2-22.3.2022.
Ansökan ordnas i nya Studieinfo. Läs mer om den nya gemensamma ansökan och testa demoblanketten!

Språk, information och kommunikation

Katso kaikki teemaan liittyvät artikkelit

Journalist: Ansökan är i gång så skicka in dina papper…

""

Det fick Tiina höra när hon på hösten besökte Haga-Helia yrkeshögskola tillsammans med några kvinnliga journalister från Afganistan. Hon fungerade som guide för de afganska journalisterna, som bland annat ville bekanta sig med journalistutbildningen i Finland. Tiina frågade en lärare om ansökningstiden till högre yrkeshögskoleutbildning och fick då höra att den var i gång. Hon uppmanades att skicka in sina papper och det gjorde hon. Hon blev antagen till högre yrkeshögskoleexamen inom journalistik och inledde sina studier i januari. 

Läroanstalten kände hon från förut eftersom hon har avlagt medianomexamen redan tidigare.

  • Jag ville ha en riktig examen eftersom jag bara hade studentexamen i bagaget. Jag hade tidigare avlagt en informatörsexamen vid Markkinointi-instituutti. Det är ändå inte en officiell examen.

Tiina har som målsättning att avlägga en högre yrkeshögskoleexamen, där hon vill bredda sitt kunnande.

  • Det är roligt att studera. Man får vädra sina egna tankar och lära sig nytt. Det händer lätt att det går slentrian i arbetet. Jag skulle kunna studera hela tiden om man bara skulle få lön för det.

Tiina har redan länge jobbat som journalist, både som anställd redaktör och som freelancer.

  • Jag är en praktiskt lagd människa och därför passar yrkeshögskolan mig.

Studierna ger stöd för utvecklingsarbetet

Ett tjugotal studerande inledde sina studier för en högre yrkeshögskoleexamen. Varannan vecka ges närundervisning, då studerande indelas i fyra grupper.

  • En studiekamrat från mina tidigare studier inledde samtidigt sina högre yrkeshögskolestudier. Så gott som alla är inriktade på kommunikation. Det är en grupp med trevliga människor. I vår lilla grupp finns det två redaktörer från lokaltidningar, en informatör och en lärare.

I studierna för en högre yrkeshögskoleexamen ingår ett utvecklingsarbete med utgångspunkt i arbetslivet. Närundervisningen stöder genomförandet av utvecklingsarbetet.

Redan i ansökningsskedet krävs det att man gör upp en plan för utvecklingsarbetet, som är en central del av examen.

  • Då jag ansökte om studieplats visste jag inte exakt vilka läroämnen jag ville studera. Det känns bra att först kolla vad allt man kan studera. Eftersom utbudet är mångsidigt kan vi välja våra kurser. Jag tänker genomföra alla kurser inom radioarbete, de hörde inte till mina tidigare studier. I Böle finns en studio, där vi kan öva oss i att göra program och till och med riktiga sändningar. Vår programledare är inspirerande och ger oss motivation. Det finns egentligen inga gränser för vad vi kan göra i studierna. Tillsvidare har jag inte kommit igång med mitt slutarbete.

På fritiden har Tiina fungerat i Naistoimittajat r.f. som främjar jämlikhet inom yrkeslivet och årligen ger ut Kellokas-priset för samhälleligt märkbar journalism. Föreningen verkar för att inverka på kvinnobilden i press, radio och tv och tar ställning i jämlikhetsfrågor inom media.  Inom ramen för Learning together -projektet, som finansieras av utrikesministeriet, utbildar frivilliga journalister afganska kvinnliga journalister.

  • Jag har deltagit i Learning together -utbildningsprojektets ledningsgrupp. Jag tänker använda mig att det i mitt slutarbete inom högre yrkeshögskolestudierna. Det skulle innebära att jag i berättelseform skulle ge en rapport, vilket är ett nytt rapporteringssätt. Pilotarbetet utgör en mångmedial rapport, där jag kan föra fram projektets påverkan. Kanske reser jag till Afganistan för att intervjua kvinnor som deltagit i utbildningen.

Information om branschen

Studier inom kultur vid yrkeshögskola

Sök information om yrken och yrkesområden i Jobbmarknadstjänsten.

Utbildning

Språk, information och kommunikation

Redigering: Regina Westermark