Skip to content

Alla utbildningar i gemensam ansökan till högskolor samt de flesta utbildningar i högskolornas separata ansökningar hittar du nu i nya Studieinfo.

Klicka här och läs mera om vilka högskoleutbildningar som finns i nya Studieinfo och vilka du fortafarande hittar i gamla Studieinfo.

Till utbildningar efter den grundläggande utbildningen söker man nästa vår i den nya gemensamma ansökan. Ansökningstiden är 22.2-22.3.2022.
Ansökan ordnas i nya Studieinfo. Läs mer om den nya gemensamma ansökan och antagningskriterierna.

Ansökan till finsk- och engelskspråkig yrkeslärarutbildning 4–20.1.2022. Bekanta dig med ansökningsanvisningarna och utbildningsutbudet.

 

Janina studerar till djurtränare

Mitt namn är Janina Lundell, är 21 år gammal och bor på Kimitoön. Efter högstadiet år 2007 började jag studera till frisör som var en utbildning på tre år. Efter att jag blev färdig utexaminerad frisör så tyckte jag att det ändå inte var rätt yrke för mig. Eftersom jag ända sen liten haft djur som mitt största intresse så valde jag att börja studera till djurskötare på Axxell Brusaby.

Utbildningen för djurskötare är tre år men för mig räckte två år eftersom jag tidigare gått en yrkesskola. Som studerande på Axxell Brusaby har man även möjlighet att ansöka om en sköthund, då man får vara skötare åt en blivande assistenthund. Man får även delta i hundens träningar, som jag tyckte var mycket roliga och intressanta. Djurträning intresserar mig mycket, det är fascinerande att man även kan träna andra djur än hundar, som t.ex. åsnor och hönor. Efter att jag blev färdig utexaminerad djurskötare år 2012 så valde jag att fortsätta studera till djurtränare.

Vuxenutbildning innehåller både teori och praktik

Djurtränare är en vuxenutbildning som räcker ett år och tre månader. Inom utbildningen lär vi oss bl.a. hur man hanterar olika djurarter och raser, hur man tränar djur med positiva träningsmetoder, hur man instruerar människor att träna sina djur och hur man bemöter kunder i olika situationer. Utbildningen innehåller praktiska kurser, teoretiska kurser och inlärning i arbete. I de teoretiska kurserna lär man sig bland annat om olika djurarter och raser, djurens beteende, anatomi och fysiologi, näringslära, djurhantering och skötsel. Inom utbildningen ingår även en företagskurs där man får lära sig hur man utvecklar en affärsidé och hur det är att starta ett eget företag. Utbildningen erbjuder även olika studiebesök och föreläsningar om djur.

Det som jag tycker är roligast inom djurtränarutbildningen är de praktiska djurträningarna som till stor del består av självständiga arbeten där vi tränar olika djur och sedan skriver träningsdagbok. På de praktiska djurträningarna planerar man själv träningen och om det går fel så får man planera om, det är krävande men man lär sig också mycket.

Vad efter utbildningen?

Gällande mina framtida planer så har jag just startat ett eget företag där jag erbjuder hundtrimningar. När jag blir färdig utexaminerad djurtränare så kommer jag även att erbjuda olika hundträningar. Djurtränarutbildningen är rolig och intressant och man lär sig massor gällande djur.

Utbildningsområde

Naturvetenskaper inom yrkesutbildning