Skip to content

Alla utbildningar i gemensam ansökan till högskolor samt de flesta utbildningar i högskolornas separata ansökningar hittar du nu i nya Studieinfo.

Klicka här och läs mera om vilka högskoleutbildningar som finns i nya Studieinfo och vilka du fortafarande hittar i gamla Studieinfo.

Till utbildningar efter den grundläggande utbildningen söker man nästa vår i den nya gemensamma ansökan. Ansökningstiden är 22.2-22.3.2022.
Ansökan ordnas i nya Studieinfo. Läs mer om den nya gemensamma ansökan och antagningskriterierna.

Ansökan till finsk- och engelskspråkig yrkeslärarutbildning 4–20.1.2022. Bekanta dig med ansökningsanvisningarna och utbildningsutbudet.

 

Konst, musik, hantverk, formgivning

Katso kaikki teemaan liittyvät artikkelit

Konstnär: Jag känner att jag lever när jag målar

""

Konstnärens arbete kräver en stark tro på sig själv och mod att lyssna på sitt eget innersta. Vägen till bildkonstnär är nödvändigtvis inte kantad med rosor, men det har Katri Paulin inte brytt sig om. Hon skulle inte till någotsomhelst pris avsäga sig möjligheten att förverkliga sin kreativitet även om möjligheterna till inkomst ibland orsakar huvudbry.

Katri Paulin, 33, tackar sina bildkonstlärare för den uppmuntrande och inspirerande undervisningen. Tack vare dem blev Katri intresserad av att syssla med konst.

– Jag tyckte om att rita och att göra saker och ting med händerna redan som liten, men först i gymnasiet slog det mig att jag kunde söka till studier i branschen. Sedan fick jag via ett tidningsurklipp reda på en privat konstläroanstalt, där jag påbörjade studierna, berättar Katri Paulin.

Bildkonstens värld drog henne med sig totalt och Katri sökte också in till Fria Konstskolan. Redan i ansökningsskedet fick studeranden en mångsidig uppfattning om de kommande studierna.

– Alla fick plats på den två veckor långa kursen från vilken man valde tjugo studeranden till det första året. Efter ett år föll en del bort på basis av de arbeten de gjort och resten fick fortsätta ända till utexamineringen, minns Katri som år 2006 utexaminerade sig  till bildkonstnär.

Fria Konstskolan lämpade sig väl för Katri eftersom studierna var fria men ända arbetssamma och disciplinkrävande. Eftersom det inte finns obligatoriska studier som till exempel språk, fanns det tid att utöva konst. Undervisningen omfattar bland annat tekniker, färglära och teckning.

– Lärarna hjälper och ger råd ifråga om allting. Eftersom teckning och måleri är utgångsläget för allting övade man mest att teckna och måla nakenmodell. Övning är den enda vägen till att lära sig att rita till exempel en levande linje. Det bästa med skolan var mängden övning. Det viktigaste var att pröva på nya saker och hitta sin egen handstil.

Jag känner att jag lever när jag målar

Nuförtiden målar Katri huvudsakligen med oljefärger hemma i sitt arbetsrum. Hon planerar inte sina arbeten på förhand utan börjar måla och se vart det leder – ibland till nya dimensioner, ibland ingenstans. Katri får kraft av naturen och är intresserad av idéerna som bubblar under gatukulturen.

– Färgerna är viktiga för mig. Mina arbeten är inte helt abstrakta men inte heller helt representativ. Arbeten som är på hälft visar jag inte ens till min man eftersom andras kommentarer och åsikter kan förvirra mina egna tankar helt och hållet, berättar Katri.

Då Katri målar tänker hon aldrig på ifall någon tycker om arbetet eller ifall någon vill köpa tavlorna. Men det är klart att tanken på att sälja arbetena uppmuntrar konstnären vilket är en viktig sak, inte bara ekonomiskt. Att hålla utställningar är en fin möjlighet att presentera sina egna arbeten och att diskutera med andra. Men den ekonomiska sidan tvingar mig ibland att göra avlönat arbete. Det bästa extra arbetet är sådant som stöder måleriet och som mentalt ger mera än det tar. Ibland beviljas konstnärer också stipendier.

– Måleriet kräver tid och det lyckas inte efter en åtta timmars arbetsdag genom att trycka på en knapp. Allra helst målar jag då när jag vet att jag kan fortsätta så länge jag vill. För att uppnå det sinnelag som måleriet kräver förutsätts också att man sitter ute i naturen och lyssnar på vinden. Om jag inte har målat på länge börjar jag må dåligt.

Konsten som uttryck

Katri uppmuntrar alla som är intresserade av konst att lyssna till sitt inre.

– Om man har en inre glöd för branschen lönar det sig inte att lyssna på andras misstankar utan man skall lita på sig själv och göra sina egna val. Innehållet i livet blir fantastiskt om man följer det man innerst inne vill.

Katris dröm är att flytta till landet till friden nära naturen, till en plats där hon kan måla.

– Hoppeligen kommer jag i framtiden att göra fantastiska arbeten och få ha utställningar utomlands. Jag vill pröva på nytt, både överträffa och överraska mig själv, funderar Katri.

Det är lätt för en bildkonstnär att säga vad som är det bästa i det kreativa arbetet.

– Man kan helt drunkna i den kreativa upplevelsen. De bästa stunderna är de då jag i ett utmanande arbete plötsligt ser hur färgerna och allt annat faller på plats. När jag efter en lång dag av måleri till slut kryper ut ur mitt arbetsrum är jag för en stund i ett nästan euforiskt sinnestillstånd.