Skip to content

Alla utbildningar i gemensam ansökan till högskolor samt de flesta utbildningar i högskolornas separata ansökningar hittar du nu i nya Studieinfo.

Klicka här och läs mera om vilka högskoleutbildningar som finns i nya Studieinfo och vilka du fortafarande hittar i gamla Studieinfo.

Till utbildningar efter den grundläggande utbildningen söker man nästa vår i den nya gemensamma ansökan. Ansökningstiden är 22.2-22.3.2022.
Ansökan ordnas i nya Studieinfo. Läs mer om den nya gemensamma ansökan och antagningskriterierna.

Ansökan till finsk- och engelskspråkig yrkeslärarutbildning 4–20.1.2022. Bekanta dig med ansökningsanvisningarna och utbildningsutbudet.

 

Konst, musik, hantverk, formgivning

Katso kaikki teemaan liittyvät artikkelit

Hobbyn blev ett yrke

""

Då man vill syssla med någonting hela tiden kanske man blir så bra på det att man med de färdigheterna till slut kan få ett riktigt yrke. När man lär sig branschen i praktiken istället för att studera behöver man lite tur, men desto mera motivation, rätta kontakter, entusiasm och tusentals timmar arbete.

Jukka Heikkilä, 30, har levt intill fjället hela sin barndom. Så en eftermiddag för nästan 20 år sedan for Kuusamobon med snowboarden tillsammans med sina kompisar till backen. Efter det första nedförsåket har Jukka varje vinter köpt säsongskortet till backen där han tillbringade varje stund av fritid, ibland till och med på bekostnad av skolan.

– Pappa hade en videokamera som vi fick låna med kompisarna. Vi började filma fina åk och hopp. Så småningom blev det snowboardfilmer. Filmerna har alltid varit en betydande del av snowboardkulturen, berättar Jukka.

Jukka och hans kompisar bekantade sig med andra snowboardare och lärde sig nytt varje dag. Att göra filmer blev snart en så stor sak att de började sälja dem i de lokala affärerna. Jukka själv höll sig mera bakom kameran än framför den och blev riktigt entusiastisk över filmandet, regisserandet och klippandet.

– På somrarna arbetade jag i Helsingfors och vintrarna tillbringade jag i norr med att åka snowboard och videofilma. Jag deltog också i en också internationellt sett stor snowboarddokumentär. Det ledde till ett filmningsprojekt, som gav mig min utkomst under en lång tid.

Arbetsproven är bevis på kunnandet

Jukka minns att han för många år sedan tänkte att det skulle vara fint att göra filmningen till ett eget yrke. Nu har drömmen gått i uppfyllelse eftersom Jukka arbetar stadigvarande i ett företag med videoproduktion. Han har tack vare sina arbetsprov fått många filmningsuppdrag bland annat vid snowboardtävlingar utomlands, inom reklam och i tv-serier.

– I den här branschen måste man uppvisa ordentliga arbetsprov för att få anställning. Endast på basis av skolbetyg hade jag inte fått arbete eftersom jag bara gått en ett års kurs och därefter några kortare kurser.

Jukka genomförde studier i branschen vid en folkhögskola under cirka ett år, men insåg snart att han redan kunde det mesta eftersom han hade gjort så mycket praktiskt filmarbete.

– Eftersom filmandet alltid har varit en hobby för mig förhåller jag mig passionerat till det. Om det är någonting jag inte kan, tar jag alltid reda på det.

Examen medför trygghet och nätverk

När Jukka jämför sig själv med sådana som avlagt en examen märker han vissa skillnader, bland annat vid stora televisionsproduktioner.

– Då det finns många olika personer i teamet vet alla sin roll. Själv har jag lärt mig dessa saker via praktiken, försök och misstag. En utbildning ger säkerhet och självförtroende.

Att känna människor och att ha nätverk hjälper då man söker jobb. Att bilda nätverk går lättare under studietiden.

– Arbetspraktiken ger bra grund för många olika arbeten. Vissa företag läser av princip inte en arbetsansökan som saknar uppgift om en examen på CV:n. Men arbetsproven pratar för sig själv och allt kan man lära sig.

Enligt Jukka passar branschen personer som har förmåga till samarbete eftersom det sist och slutligen handlar om projektarbete.

– Jag har ibland uppfattat hela branschen som lite hemlighetsfull, men sist och slutligen är det alldeles vanliga människor som jobbar i branschen.