Skip to content

Alla utbildningar i gemensam ansökan till högskolor samt de flesta utbildningar i högskolornas separata ansökningar hittar du nu i nya Studieinfo.

Klicka här och läs mera om vilka högskoleutbildningar som finns i nya Studieinfo och vilka du fortafarande hittar i gamla Studieinfo.

Till utbildningar efter den grundläggande utbildningen söker man i den nya gemensamma ansökan. Ansökningstiden är 22.2-22.3.2022.
Ansökan ordnas i nya Studieinfo. Läs mer om den nya gemensamma ansökan och testa demoblanketten!

Vård- och välmåendetjänster, medicin

Katso kaikki teemaan liittyvät artikkelit

Hårvårdsområdet studerar man i praktiken

Bildberättelse om en herr-damfrisörstuderande, bild 1, den studerande går till skolan

Sara Manninen, 21, studerar andra året i Stadin ammattiopisto (före detta Helsingin palvelualojen oppilaitos, Helpa). Sara avlägger grundexamen inom hårvårdsområdet: hon skall bli herr-damfrisör. Sara skrev studenten i gymnasiet Lohjan Yhteislyseon lukio på våren 2010 och studerar nu i yrkesläroanstalt på en tvåårig gymnasiebaserad linje.

Saras skoldagar pågår vanligen från klockan åtta på morgonen ända till eftermiddagen. I enheten i Böle studerar man förutom inom hårvårdsområdet även kosmetologi och teatermaskering.

Bildberättelse om en herr-damfrisörstuderande, bild 2, den studerande tittar in i kameran i ett klassrum

Det finns cirka tjugo studeranden på Saras klass. Idag börjar deras dag med en några timmar lång föreläsning där en representant för Servicefacket PAM rf berättar om arbetsavtal och rättigheter i anknytning till arbetet. På morgnarna kommer det ofta riktiga kunder till klassen för att låta färga eller klippa sitt hår. Studeranden har redan studerat även olika hårfrisyrer och –uppsättningar samt förlängningar av både ögonfransar och hår.

Sara berättar att skoldagarna är fysiskt tunga eftersom precis som herr-damfrisörens arbete går även studierna i lång utsträckning ut på att stå och göra med händerna.

Bildberättelse om en herr-damfrisörstuderande, bild 3, den studerande sitter i matsalen

Efter föreläsningen är det lunchpaus. I yrkesläroanstalter är skolmaten gratis precis som i gymnasiet. Sara har med sig en kalender där hon som bäst samlar ihop en lista på bagage: Sara och hennes klasskompis Dung är om några dagar på väg på arbetspraktik till Spanien. Praktiken som ingår i studierna tar två månader i anspråk och den kan avläggas i Finland eller utomlands.

Bildberättelse om en herr-damfrisörstuderande, bild 4, sminket framlagt på bordet

På eftermiddagen är det dags för lektion i makeup. Kursen i make up omfattar grunderna i makeup, d.v.s. hur man gör dags-, kvälls- och bröllopsmakeup. Lektionen börjar med repetition av de egenskaper som olika makeup har: man pratar om hur olika slags belysning påverkar den och om typiska nyanser för makeup.

Det är viktigt för en damfrisör att kunna grunderna i makeup eftersom en kund som förbereder sig för en fest ofta förutom frisyr önskar sig även makeup. Sara väljer de rätta nyanserna för kvällsmakeup.

Bildberättelse om en herr-damfrisörstuderande, bild 5, den studerande gör makeup
Studeranden gavs i uppgift att träna teknik parvis. Sara gjorde först makeup på sitt par Jonna varefter de bytte roller. De hade tid att utföra uppgiften hela dagen.

 

UtBildberättelse om en herr-damfrisörstuderande, bild 6, den studerande sitter på bussen

Sara far direkt från skolan till kvällsturen i klädbutiken där hon arbetar vid sidan av sina studier. Under yrkeshögskolestudierna får man studiestöd och bostadstillägg men enbart de räcker inte till boende och levnad i Helsingfors. Dagarna är med andra ord långa men ombytligheten och trevliga studie- och arbetskamrater hjälper Sara att orka.

Information om branschen

Personliga tjänster inom yrkesutbildning – examina inom hår- och skönhetsvård

Utbildning

Grundexamen inom hår- och skönhetsbranschen