Skip to content

Alla utbildningar i gemensam ansökan till högskolor samt de flesta utbildningar i högskolornas separata ansökningar hittar du nu i nya Studieinfo.

Klicka här och läs mera om vilka högskoleutbildningar som finns i nya Studieinfo och vilka du fortafarande hittar i gamla Studieinfo.

Det kan uppkomma störningar idag den 17.8. i bläddrandet av gamla Studieinfos utbildningsutbud. Vi beklagar detta.

Konst, musik, hantverk, formgivning

Katso kaikki teemaan liittyvät artikkelit

Guldsmide och formgivning intresserade Sebastian

""

Sebastian studerar till artesan, guldsmed vid Axxell i Ekenäs.

När jag funderade på vad jag ville studera efter grundskolan så var det viktigt att det skulle vara något hantverksbaserat. När jag hörde om möjligheten att få studera guldsmide och smyckestillverkning blev jag så fascinerad av tanken att jag valde att försöka på det.  Jag valde Axxell eftersom jag gått grundskolan i svenskspråkiga skolor och ville fortsätta på samma språk och Axxell är den enda som erbjuder denna utbildning på svenska. 

Utbildningen är mycket mångsidig. För att de flesta inte har erfarenhet i detta tidigare, så börjar det med teknikövning och materiallära. När grundsakerna är lärda börjar uppgifterna bli mer formgivningsbaserade. Vi lär oss mycket om estetik och användbarhet, smyckeshistoria samt hur man arbetar med kunder. Annat som skolan erbjuder är hur man använder layoutprogram samt hur man gör 3D bilder för hand och på datorn. Och så länge som vi får våra skolarbeten gjorda får vi använda skolans utrymmen för att göra egna arbeten.

Det att det inte är bestämt hur produkterna skall se ut, utan vi blir uppmuntrade att hitta vår personliga stil och göra unika resultat. Vi kan också fråga åsikter av lärarna eller andra studerande, som ofta ger olika svar vilket utvecklar vårt tänkande.

Det är lite oklart ännu vad jag vill göra i framtiden, men med något som har med branschen att göra. Troligen fortsätter jag att studera.