Skip to content

Alla utbildningar i gemensam ansökan till högskolor samt de flesta utbildningar i högskolornas separata ansökningar hittar du nu i nya Studieinfo.

Klicka här och läs mera om vilka högskoleutbildningar som finns i nya Studieinfo och vilka du fortafarande hittar i gamla Studieinfo.

Till utbildningar efter den grundläggande utbildningen söker man nästa vår i den nya gemensamma ansökan. Ansökningstiden är 22.2-22.3.2022.
Ansökan ordnas i nya Studieinfo. Läs mer om den nya gemensamma ansökan och antagningskriterierna.

Ansökan till finsk- och engelskspråkig yrkeslärarutbildning 4–20.1.2022. Bekanta dig med ansökningsanvisningarna och utbildningsutbudet.

 

Konst, musik, hantverk, formgivning

Katso kaikki teemaan liittyvät artikkelit

Fotografyrket kräver fortgående studier och trendföljning

""

En fotograf måste ha konstnärlig blick och förmåga att gestalta olika fotovinklar och utrymmen och dessutom behärska många olika tekniska metoder. En grundförutsättning för fotografering är att bilderna ser bra ut och att kunderna tycker om slutresultatet. Att kunna ta bra foton är viktigare än själva utrustningen – man utvecklas som fotograf endast genom att fotografera.

Fotograf Jussi Hellsten, bosatt i Helsingfors, har studerat mediabranschen i olika läroanstalter. Från Kymen Kansanopistos fotograferingslinje fortsatte han till Pirkanmaan Ammattikorkeakoulu (nuvarande Tampereen Ammattikorkeakoulu). För att lära sig mera om branschen deltog han i en utbildning vid Southampton Solent University i England.

Jussi tjänar sitt levebröd förutom på fotografering också som heltidsföretagare inom videofilmning och klippning. Redan i skolan uppmuntrades det till företagsamhet och i utbildningsprogrammet ingick mycket studier i företagsverksamhet.

Jobb av kunder eller reklambyråer

Ett typiskt fotograferingsjobb börjar med en breafing, som kommer direkt av kunden eller via en reklambyrå. Jussi medger att han tycker om välplanerade projekt med reklambildstil.

Jussi inspireras av nya platser och han föredrar att fotografera i en naturlig miljö framom i en studio. Olika äventyr är också den bästa delen med fotograferingen, antingen i Finland eller utomlands. Los Angeles är den avlägsnaste platsen som Jussi har besökt inom ramen för ett arbetsprojekt.

Det behövs kommunikationsfärdigheter

Fotograferingssituationerna varierar från ett projekt till ett annat. Ibland måste en fotograf arbeta i utmanande fotograferingsmiljöer och i besvärliga ställningar för att få finfina tagningar. I kundbetjäningsarbete måste man komma överens med människor och lyssna till dem.

Enligt Jussi ska man ha många idéer och våga förverkliga dem – det lönar sig att prova på helt tokiga idéer för att utmärka sig bland andra.

Som den största inspirationskällan nämner Jussi andra fotografer, men han följer aktivt med också blogs med marknadsföringsinlägg, nyhetssidor och fototidningar.

Från en plats till en annan

Jobbet kräver ofta att man rör sig från en plats till en annan. En bil är därför en nödvändig anskaffning för många fotografer. Att släpa på tunga redskap i allmänna fortskaffningsmedel är enligt Jussi ett stort besvär. Dessutom ska man vara hos kunden på överenskommen tid. Det går inte att försena sig från bussen eller en trafikstrejk är inte heller ett godkänt skäl att försena sig från ett fotograferingsjobb.

För att lyckas i branschen måste man enligt Jussi arbeta hårt, såsom han själv alltid gjort. Och arbetet har burit frukt – för tillfället går Jussis karriär rakt uppåt och han vågar inte förutspå var han finns om ett år. Varje projekt är enligt honom en egen höjdpunkt i karriären.

Text och bilder: Merja Puhakka