Skip to content

Alla utbildningar i gemensam ansökan till högskolor samt de flesta utbildningar i högskolornas separata ansökningar hittar du nu i nya Studieinfo.

Klicka här och läs mera om vilka högskoleutbildningar som finns i nya Studieinfo och vilka du fortafarande hittar i gamla Studieinfo.

Det kan uppkomma störningar idag den 17.8. i bläddrandet av gamla Studieinfos utbildningsutbud. Vi beklagar detta.

Vård- och välmåendetjänster, medicin

Katso kaikki teemaan liittyvät artikkelit

En kreativ ekonom lyssnade till sitt hjärta och bytte till frisör-maskerare

""

Jessica Viitamäki studerade till ekonomie magister. Det handelsinriktade arbetet kändes ändå inte som hennes område utan hon lockades mera av maskering och hårvård. Nu driver Jessica en egen skönhetssalong tillsammans med en vän och hon har insett att hon har nytta av studierna i ekonomi i sin vardag som företagare. Jessica Viitamäki började studierna som maskerare efter att ha lämnat in sin gradu i ekonomi. Beslutet att byta bransch föddes inte på lätta grunder.
– Jag övervägde saken länge. Att studera ekonomi var ett lätt och naturligt alternativ efter gymnasiet eftersom jag alltid varit bra i skolan. Jag har dock alltid varit kreativ och jag ville få en möjlighet att förverkliga mig själv, berättar den 31-åriga Jessica Viitamäki.

""Efter studierna i maskering började hon genast arbeta och studerade ännu till frisör eftersom arbetsmöjligheterna är flera för någon med flera färdigheter. Speciellt tyckte hon om att studierna var praktiska och hennes studiemotivation var på topp.

– Jag kunde inte längre gömma mig bland andra på massföreläsningar eller pränta in teorier på rutin utan måste genast öva i praktiken. Man måste klara av att synas på lektionerna så det kanske var bra att jag hade fått självfortroende med åren.

De slog ihop sina krafter

Via jobbet blev Jessica bekant med en kollega. En dag fick de ett infall över lunchsalladen: vi grundar ett eget företag tillsammans. Ingendera var orolig över den ekonomiska depressionen år 2009 och nu har flickorna haft sin egen salong i tre år. Båda hämtade sina bekanta som kunder och verksamheten kom igång bra direkt.

– Studierna i ekonomi har varit till nytta eftersom jag kanske tänker mera företagsekonomiskt och jag vet vad till exempel beskattaren pratar om. Jag hittar också information om nödvändiga saker och jag förstår vilka risker man tar som företagare.

Jessicas inkomster kommer från många olika källor eftersom hon förutom arbete i det egna företaget gör maskerings- och frisöruppdrag för tv, reklam, bröllop och andra fester. Längden på arbetsdagarna varierar mellan 5 och 14 timmar. Flera olika inkomstkällor garanterar att det sällan blir veckor med bara lite jobb.

– Jag får själv bestämma min egen tidtabell och ofta tänker jag på hur fantastiskt mitt jobb är. Det är fantastiskt att få vara med på bland annat reklaminspelningar. Det är alltid så avslappnad atmosfär och det känns lite konstigt att jag dessutom får betalt.

Jessica oroar sig ibland för ekonomin eftersom företagarens vardag är fylld av räkningar som skall betalas.

– Även om jag klarar mig bra känns det som om jag hela tiden betalar räkningar. Pengarna som kommer in på kontot går hela tiden till olika utgifter, till exempel till hyran, elektriciteten, mervärdesskatt och pensionsavgifter. Mitt följande projekt är att få ordentlig kontroll över ekonomin. Men till mitt sinnelag är jag en lite bekymmerslös spenderare.

Arbetet känns inte som arbete

""Det bästa i arbetet är då kunden är nöjd med slutresultatet och att kunden kommer på nytt. Även om Jessica ibland blir tvungen att kompromissa ifråga om sina privata engagemang, gör det ingenting eftersom hon älskar att prata med sina kunder och en del av dem har blivit hennes goda vänner.

– Ett exempel på sådana sällsynta situationer som är svåra är då missnöjet lyser från kundens ansikte och hon inte säger det högt. Lyckligtvis har jag blivit ganska bra på att tolka ansiktsuttryck.

Jessica följer själv naturligtvis med mode, trender och sådant som har med skönhet att göra.

– ”Skomakarens barn har inga skor” stämmer såtillvida att då man sätter all sin energi på att göra andra vackra orkar man inte längre göra sig själv vacker varje dag, skrattar Jessica.

Text: Kirsi Pitkäranta Viestintätoimisto Deski Oy

Bilder: Maarik Leppä