Skip to content

Gemensam ansökan till yrkesutbildning och gymnasieutbildning startar 18.2 kl. 8.00 och slutar 10.3 kl. 15. Se utbildningar som ingår i ansökan

Telefontjänsten är öppen under ansökningstiden mån-fre kl. 9.30-13. Frågor kan också skickas per e-post: info@studieinfo.fi  

 

 

Ansökan till engelskspråkiga yrkesutbildningar görs via läroanstalternas egna ansökningar. Ansökningstiderna varierar enligt läroanstalt och utbildning. Se utbildningarna

Ambitioner på två språk

Konsta Kirkkola avlägger gymnasiestudier på finska och engelska. Han valde en tvåspråkig skola av kärlek till det engelska språket.

Seychellerna, Brunei, Israel, Iran, Förenta Nationerna. Det står en lång rad flaggor på byrån i historieklassen i Kulosaaren yhteiskoulun lukio d.v.s. KSYK. De fungerar som rekvisita när man på historielektionen håller mindre versioner av FN:s möten.

Konsta Kirkkola, 18, som är abiturient nästa vår sätter sig vid det bruna bordet. Han övergick inom samma skola från högstadiet till det tvåspråkiga gymnasiet.

Kirkkola lärde sig engelska språket redan som barn. I den här klassen har han fått studera historia på engelska.

– Engelska är ett lingua franca, ett världsspråk. Jag har sedan barn blivit påverkad av det via videospel och tv-serier säger Kirkkola.

– I gymnasiet har jag studerat bland annat historia, biologi och fysik på engelska.

Konsta kirkkola lukee kirjaa koulun kirjastossa. Kuva: Samuli LaunonenTävling endast på lek

Kirkkola bor hos sin pappa i Hertonäs strand i Helsingfors. Därifrån cyklar han till Brändö på nolltid.

Att bli antagen till skolan var ingen självklarhet.

– Medeltalet på grundskolans avgångsbetyg var 8,3. Sedan måste man ännu få goda poäng i provet i engelska, både i hörförståelsedelen och grammatikuppgiften, minns Kirkkola.

Gränsen för medeltalet samt inträdesprovet såg till att en motiverad grupp studiekamrater blev antagna.

– Atmosfären är god och tävlingsanda förekommer endast på lek.

Sikte på psykologi

Denna höst skrev Kirkkola geografi och engelska. På våren står modersmålet, svenska och psykologi i turen. Den blivande abiturienten blir besviken om medeltalet inte blir minst eximia. I engelska duger endast laudatur.

– Att läsa har varit tufft, berättar Kirkkola. Han har läst till skrivningarna i skolans bibliotek och hemma.

– Pappa vet att då jag har en bok i handen får man inte störa mig.

Kirkkolas entusiasm har ökat under hela gymnasietiden. Han har blivit en deltagande och ambitiös studerande.

– I början hade jag ingenting att kommentera på lektionerna. På senaste tiden har jag haft känslan att jag vill göra saker och ting ordentligt.

Kirkkola har sysslat med fotboll i laget HJK East sedan han var sju år gammal. Under skrivningarna har han minskat på träningarna. Han siktar på universitetet och dit kommer man inte utan att satsa.

Den blivande abin vet ännu inte om han söker till psykologin vid Helsingfors universitet eller om han tänker sikta på en internationell karriär, till exempel Aberdeen university i Skotland.

– Delvis tänker jag pragmatiskt på min framtid: inom psykologi är sysselsättningssituationen bra.

Förverkligande av passionen

Konsta Kirkkola istuu penkin päällä. Kuva: Samuli LaunonenTill Skotland dras Kirkkola också av att han är fäst vid Storbritannien. Intresset för fotboll har fört honom till internetsidor där han i sin engelska har snappat upp brittisk slang. På sommaren åkte han för första gången till England.

Om visionen om att studera psykologi inte förverkligas är yrkeshögskolan en back up-plan. Kirkkola har inte ens övervägt att ta ett mellanår.

Om fem år ser han sig själv förverkliga såväl sina yrkesmässiga som konstnärliga passioner.

– Jag studerar vid universitetet och har fått foten in i arbetslivet. Jag skriver fiktion och spelar metallmusik och progressiv rock på gitarr. Jag är en konstnärlig själ.

Text och bild: Samuli Launonen intervjuade Konsta Kirkkola som går på tredje klassen i Kulosaaren yhteiskoulun lukio i Helsingfors.