Skip to content

Tilläggsansökan till högskolorna 3–14.12. Se utbildningarna

Gemensam ansökan steg för steg

Vart kan jag efter grundskolan söka i gemensam ansökan?  

Du kan söka till

 • yrkesinriktade grundexamina eller
 • gymnasieutbildning

ansokningsblankett

Fyll i ansökningsblankettens alla punkter under adressen Studieinfo.fi.

Du kan med en och samma blankett söka till både yrkesutbildning och gymnasieutbildning, till sammanlagt högst fem utbildningar. Du kan öva dig på att göra din ansökan i en särskild demoversion, som öppnas i november.

Så här söker du till utbildning via Studieinfo.fi: 

1. Hitta utbildningar

hittautbildningar

Det finns tre olika sätta att hitta utbildningar i Studieinfo. Den handledande sökningen ger det mest exakta sökresultatet.

 1. Den handledande sökningen hjälper dig att steg för steg hitta intressanta utbildningar. Välj på Studieinfos första sida rubriken Vart ska jag söka och därefter Jag har gått grundskolan. Fortsätt steg för steg till sökresultatet.
 2. Med sökfunktionen Bekanta dig med utbildningarna kan du via olika ämnesområden få information om olika utbildningsmöjligheter enligt bransch.
 3. Fritextsökningen har ett fält där du kan skriva namnet på en utbildning, en läroanstalt eller ett yrke. Du får som sökresultat sådana utbildningar som motsvarar sökordet.

2. Fyll i ansökningsblanketten

fylliblanketten

 • Du kan redan på första sidan i Studieinfo via ansökningskalendern gå direkt till ansökningsblanketten eller med hjälp av någon av sökfunktionerna hitta en lämplig utbildning. Öppna upp utbildningen och klicka därefter på Fyll i ansökningsblanketten eller Lägg till i minneslistan.
 • Sätt dina ansökningsönskemål i önskad ordning i ansökningsblanketten, 1, 2, 3…
 • Lägg vid behov flera utbildningar i ansökningsblanketten. Du kan ange högst 5 ansökningsönskemål i blanketten.
 • Skicka eventuella bilagor direkt till läroanstalten.

3. Du kan använda minneslistan

Minneslistan är ett nyttigt verktyg då du funderar på olika utbildningsalternativ. Du kan kolla in utbildningar och välja till minneslistan sådana som speciellt intresserar dig och därefter överföra till ansökningsblanketten de utbildningar som du vill söka till.

minneslistan

 

4. Du kan under ansökningstiden ändra dina ansökningsönskemål

andraonskemal

 • Efter att du har skickat din ansökan får du en bekräftelse över att ansökan har skickats till den e-postadress som du har angett i din ansökan. Meddelandet innehåller dessutom en e-postlänk med vilken du under ansökningstiden kan lägga till, ta bort ansökningsönskemål och ändra ordningen för ansökningsönskemålen. Några andra ändringar kan du inte göra via länken.
 • Om du har nätbankskoder, mobilcertifikat eller ett elektroniskt ID-kort, kan du alternativt logga in i Studieinfo.fi och under ansökningstiden göra ändringarna i ansökningsönskemålen via tjänsten Min Studieinfo. I tjänsten kan du också bearbeta svar på eventuella tilläggsfrågor som hör till ansökningsönskemålen, uppdatera dina kontaktuppgifter, se ditt antagningsresultat och ta emot studieplatsen. Läs mera om Min Studieinfo-tjänst.
 • Du kan inte ändra dina ansökningsönskemål efter att ansökningstiden har gått ut.

5. Till inträdesprov

intradesprov

 • Om det ordnas inträdes-, lämplighets- eller språkprov till utbildningen kallar läroanstalten dig till prov. Delta i provet.

6. Om antagningen av studerande

antagning

 • Läroanstalten skickar dig ett antagningsbrev i juni. Ta emot studieplatsen senast det datum som läroanstalten meddelar.

7. Vad nu?

utanplats

 • Du får ett brev av Utbildningsstyrelsen med info om ditt antagningsresultat och eventuella reservplatser till de utbildningar du sökte till.
 • Du kan ännu i tilläggsansökningar söka till lediga studieplatser. Läs mera: Utan studieplats? Så här söker du till lediga platser.